Unposted Letters
Stefan en Franciszka Themerson
Schrijver, filmmaker en uitgever Stefan Themerson (Plock, 1910-1988) was in Polen vooral bekend door zijn kinderboeken die geïllustreerd werden door zijn vrouw Franciszka Themerson (Warschau, 1907-1988). Zij was schilder, filmmaker, grafisch ontwerper en toneelontwerper. Samen maakten zij naast kinderboeken een aantal films en richtten de befaamde uitgeverij Gaberbocchus Press op. Daar verschenen hun eigen publicaties, maar ook werk van onder anderen Jarry, Heine, Queneau en Bertrand Russell. In 1979 heeft De Harmonie op verzoek van de Themersons Gaberbocchus Press overgenomen.
Unposted Letters is een Engelstalig verslag van hun beider leven tussen 1939 en 1942. In deze periode worden zij van elkaar gescheiden door de oorlog. Ze melden zich vrijwillig aan voor het Poolse leger in Frankrijk, maar Franciszka komt in Engeland terecht als cartografe en illustrator en Stefan blijft als soldaat in Frankrijk.
Middels hun facsimile opgenomen brieven, telegrammen, dagboeken, officiële documenten en tekeningen, die Franciszka ‘Unposted Letters’ noemt, wordt het unieke verhaal verteld van hun levens tijdens deze jarenlange scheiding.
Om Unposted Letters te bestellen/To order Unposted Letters, click here!
Presentatie van Unposted Letters in Perdu Amsterdam, deel 1
Presentatie van Unposted Letters in Perdu Amsterdam deel 2
Een prachtige documentaire over de Themersons.
‘Unposted Letters’ in het radioprogramma ‘Springvossen’ van AmsterdamFM
Andere boeken van deze auteur
Algemene info
Leverbaar Nee
ISBN 9789076168760
paperback
Aantal pagina's 408
Prijs € 45,00
NUR 321
januari 2015
Genres
Kunst, Kunst, Cartoons & Strips
Omslag Pedro Cid Proença
Recensies
'Je kunt alleen maar respect hebben voor de stoïcijnse houding en geestkracht van deze twee grote kunstenaars.'
NRC Handelsblad (10 januari 2014)
'Unposted Letters is een boek, maar meer nog: met al zijn brieven en dagboekaantekeningen, telegrammen, en ansichtkaarten, tekeningen en verhaalfragmenten, attesten en visa, is het een schoot vol geschiedenis.'
Willem Otterspeer, de Volkskrant (18 januari 2014)