Gerrit Kouwenaar
(Amsterdam, 1923)
Biografie
Gerrit Kouwenaar werd op 9 augustus 1923 in Amsterdam geboren als zoon van Jeltje Bloksma en David Kouwenaar. Zijn vader was een bekend journalist. Kouwenaar volgde het Amsterdams Lyceum en na verhuizing van het gezin naar Bergen (N.H.) de HBS in Alkmaar.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog verhuisde Kouwenaar met zijn ouders en broer David naar Baarn. Met zijn broer vertrok hij spoedig weer naar zijn geboorteplaats, waar hij is blijven wonen, al brengt hij sinds jaren ook de zomers door in Zuid-Frankrijk. Tijdens de oorlog werd hij gearresteerd vanwege zijn medewerking aan illegale tijdschriften. Na een half jaar werd hij vrijgelaten en dook hij onder.
Van 1945 tot 1950 werkte hij op de kunstredactie van De waarheid. In de jaren vijftig was hij freelance-medewerker van Vrij Nederland en redacteur van Podium. Later besprak hij beeldende kunst voor Het vrije volk en was hij redacteur van De Gids.
Kouwenaar wordt sinds de jaren vijftig tot de belangrijkste dichters uit het Nederlandse taalgebied gerekend. Hij debuteerde in 1953 met de bundel Achter een woord en kreeg voor zijn gedichten talrijke onderscheidingen.
Kouwenaar heeft een groot aantal vertalingen op zijn naam staan van toneelstukken van onder anderen Brecht, Goethe, Schiller, Weiss, Sartre en Dürrenmatt. In 1967 kreeg hij voor zijn vertaalwerk de Martinus Nijhoffprijs.
Bibliografie
Prijzen
1958 Poëzieprijs Gemeente Amsterdam voor De mensen zijn geen goden
1962 Jan Campertprijs voor De stem op de 3e etage
1963 Poëzieprijs Gemeente Amsterdam voor Zonder namen
1967 Henriëtte Roland Holstprijs
1967 Martinus Nijhofprijs voor zijn vertaalwerk
1970 PC Hooftprijs
1989 Prijs der Nederlandse Letteren
1997 VSB-Poëzieprijs De tijd staat open